Rooibos (lat. Aspalathus Linearis) este un nume african ce se traduce prin “tufa roşie”. Un produs atât de popular în sudul Africii şi-a căpătat popularitatea şi în restul lumii, îndeosebi pentru gustul fructat şi bogăţia de antioxidanţi pe care o conţine, un aliat împotriva îmbătrânirii accelerate. În prezent stă la loc de cinste pe rafturile magazinelor de specialitate şi ale iubitorilor de ceai, fie el verde ori negru. Este şi un ingredient prezent în mixurile de ceaiuri şi infuzii, apreciat pentru lipsa de teină, fapt ce-l face potrivit pentru servire în orice moment al zilei. Băutura calmează durerile de cap, înlătură depresiile uşoare şi reglează tensiunea persoanelor hipertensive.

Dincolo de prezenţa antioxidanţilor (aspalathin, nothofagin), ceaiul rooibos conţine şi minerale (calciu, fluor, magneziu, cupru, zinc, potasiu) benefice nu doar în îngrijirea şi sănătatea oaselor şi a dinţilor ci şi a pielii. Aplicat extern, ceaiul atenuează iritaţiile şi mâncărimile, calmează acneea, eczemele, ba şi iritaţiile de la scutec, graţie proprietăţilor sale antifungice şi antibacteriene.

Săpunul natural GingeRoo este creat pe baza unei infuzii concentrate de Rooibos (de unde şi denumirea sugestivă), tocmai pentru a profita de aceste beneficii mai sus enumerate. Şi tot pentru a duce mai departe grija pentru piele am strecurat în compoziţie ovăzul fin măcinat. Deja sună a reţetă pentru prăjitură. Dacă mai enumăr lavanda, ghimbirul şi cuişoarele, veţi crede că glumesc! Cele trei ingrediente, prezente sub formă de uleiurile esenţiale îşi aduc şi ele aportul la lista beneficiilor acestui săpun delicios. Enumăr câteva, deşi vă sunt majoritatea cunoscute: calmare (a pielii şi a minţii), cicatrizare (a pielii) accelerată, sedativ, antidepresiv, parfumant, insecticid, antifungic, analgezic, antiacneic.

Fulgii de ovăz, bine măcinaţi până la starea de făină, fiindcă nu vrem neapărat un săpun abraziv. Pentru exfoliere sunt altele mai potrivite: Ciocolată de Cafea, Scorţişoară picantă, Kaizen G. Trei opţiuni natural aromate, cu ingrediente de calitate. Ovăzul se regăseşte frecvent în săpunuri la fel de frecvent denumite “honey and oats”. Dar nu vroiam să păşesc pe aceeaşi veche cărare, iar mierea este deja prezentă într-un săpun Naen-Soap fin şi spumant: Miere de tei.

Ovăzul se-ntâlneşte deseori în tratamente pentru piele, folosit ca atare ori ca ingrediente în săpunuri naturale şi în produse cosmetice. Dar să enumăr doar câteva aplicaţii simpe dar foarte eficiente ale fulgilor de ovăz.
Tratarea acneei… cu banalul terci! Aplicat la temperatura camerei, lăsat să acţioneze 15-20 minute pentru a absorbi toxinele din piele şi a o calma. Procedura se poate repeta şi pe alte zone ale pielii ce prezintă iritaţii, ba se poate şi simplifica: un amestec de ovăz măcinat (neapărat), apă pură şi o cataplasmă preţ de un sfert de ceas. Atenţie totuşi la micile răni, ele au nevoie de alt fel de atenţie.

Dacă la toată povestea de mai sus adăugaţi o lingură de miere crudă, obţineţi o mască tonifiantă excelentă. Cu doar aceste trei ingrediente!

O baie calmantă, relaxantă şi hidratantă se prepară în doi paşi. Un săculeţ de pânză (sau organza), umplut cu făina de ovăz, stropit cu un amestec de uleiuri esenţiale revitalizante ori calmante, eventual şi-o cană generoasă de lapte natural pentru o piele mătăsoasă şi frumoasă.
Acelaşi săculeţ umplut cu ovăz mărunţit poate juca rolul săpunului, pentru un duş exfoliant de înfrumuseţare şi-nviorare, ce vreţi mai natural? :)

Şi lista ar putea continua.
Aveţi vreun ritual de înfrumuseţare care implică unui din ingredientele enumerate?