Întâlnesc numeroase cliente care-mi cer sfaturi în privinţa aceei, o problemă supărătoare, cu atât mai mult cu cât adolescenţa rămâne tot mai mult o amintire.

Primul gând este să le-ntreb, discret, ce tip de viaţă duc. Dacă stresul este o prezenţă vie. Dacă alimentaţia nu este oare prea haotică. Fiindcă nu-mi permit să pătrund prea mult în viaţa nimănui, mă gândeam să las aici câteva astfel de mici sfaturi, în ideea că vor fi de ajutor şi altora.

Am recomandat şi în trecut ceaiul verde ca întăritor pentru rădăcina firelor de păr, tonic capilar şi un bun ajutor în lupta împotriva mătreţii. Astăzi revin cu o propunere de curăţare blândă a tenului uşor acneic: o loţiune naturală, un amestec de ceai verde şi oţet de mere veritabil. Ingrediente pe care aproape sigur le avem în casă. Ceaiul, proaspăt preparat, filtrat şi lăsat să se răcească. Anti-inflamatoriu, uşor astringent şi plin de antioxidanţi, ajută la reducerea iritaţiei pielii şi la “repararea” ei. Iar un ten acneic tocmai de asta are nevoie.

Despre oţet aţi auzit atâtea şi atâtea recomandări. Pe acest blog, pe post de “balsam” de păr, o clătire finală după spălarea cu şamponul natural solid.
Aplicat pe piele, oţetul de mere natural restabileşte PH-ul pielii. Dezechilibrul acestuia încurajează acneea, o întreţine.

Atât. Doar două îngrediente, comod şi uşor de preparat. Un sfert oţet de mere, 3 sferturi, ceai. Se poate păstra în frigider câteva zile, eu v-aş recomanda să preparaţi o cantitate mică de fiecare dată. Puteţi plusa cu un strop de ulei esenţial de tea-tree, dacă ştiţi că este de calitate iar nu ulei de lampă odorizantă.

Ceea ce scriu aici se referă doar la un uşor tratament extern. Ceea ce bem şi mâncăm, stilul de viaţă, stresul cu care trăim, cosmeticele sintetice şi ieftine, dezechilibrul hormonal, toate celelalte semnale ale unui organism slăbit şi suprasolicitat trebuie rezolvate pe rând şi cu atenţie. Fără a “ataca” factorii majori cauzatori de acnee, situaţia nu va deveni prea fericită.

*****

Vă las sper sănătoşi, cu un mic anunţ: în acest weekend 28-29 iulie transportul prin Poşta Română este gratuit pentru toate comenzile ce depăşesc 85 lei.