Savon de MarseilleA trecut un an şi jumătate de la lansarea acestui blog, iar printre primele vorbe înşirate cu timiditate şi emoţie, a 5-a însemnare mai precis, se aflau cele despre săpunurile Marseille. Celebrul Savon de Marseille, un săpun cu o tradiţie de peste 6 secole, fabricat exclusiv din ulei de măsline. Ca detaliu interesant, în secolul al XVII-lea s-a dat o lege conform căreia doar săpunurile create exclusiv din ulei de măsline, în zona Marsiliei, au dreptul să folosească, oficial, această titulatură.

Între timp lucrurile s-au mai relaxat, deşi legea stă încă în picioare. Săpunurile de Marseille se produc la scară largă şi acum, în variante lichide şi, mai ales, solide, cu numeroase şi interesante adaosuri: de la diversele uleiuri vegetale (palmier, cocos), până la argile şi flori zdrobite (levănţică, petale de trandafiri, verbină ş.a.)

Cum mărturiseam vara trecută (iar acum o pot şi dovedi) între primele mele încercări în acest domeniu, al creării de săpun natural fabricat manual, a fost şi o variantă extrem de simplă, cu un minim de ingrediente. Uleiul de măsline, sfânt în îngrijirea pielii, şi uleiul de nucă de cocos. Acesta din urmă e cel “vinovat” de albeaţa bucăţii din imaginea alăturată.

Bucata de săpun din fotografie, cu ciobituri la bază şi-o inimioară cum remarca o prietenă pe Facebook :), e una dintre cele mai vechi (cronologic vorbind) şi, din acest motiv, nu mă lasă inima să o consum. Frăţiorul său, pe care l-am lichidat fără nepăsare în primăvara trecută avea un miros deosebit de subtil, forma o spumă fină, aproape fără bule. Asta este şi caracteristica săpunurilor care au în compoziţie un procent mare de ulei de măsline: crema pe care o formează la contactul cu apa şi extraordinara capacitate de a curăţa fără a usca şi înăspri.

Revin la titlul însemnării şi la prima fotografie: după mai bine de 6 săptămâni de maturare, un timp mai lung decât o cere o rundă normală de săpun, vă pot prezenta noul “copilaş” al familiei Naen-Soap :) L-am denumit cu afecţiune Red Marseille, poate şi pentru că l-am îmbunătăţit oleacă cu argilă roşie cu rol în detoxifierea şi purificarea pielii, calmarea iritaţiilor. Modelul de distribuire al argilei a fost asigurat de Doamna Întâmplare, aşa că nu sunt două bucăţi de săpun identice. Toate, cu personalitate :)

În secţiunea dedicată săpunurilor, pe care voi posta alte bunătăţi în zilele ce vor urma, descriu acest săpun, cu lista de ingrediente şi proprietăţile lor în acest săpun hidratant şi calmant, Red Marseille.

P.S. Vă amintesc de Promoţii şi de tombola de la final de lună şi de an. Toate comenzile vor fi luate în considerare!

Sursa foto 1: savondemarseille.com