Cine n-a avut niciodată a bad hair day? >) Într-una din aceste zile, umezeala din atmosferă modifică gradul normal de ondulare sau întindere a părului, rezultând micile “catastrofe” care ne strică starea de bine încă de dimineaţă. Forma foliculului determină atât forma firului de păr (mai drept ori mai ondulat), cât şi unghiul în care va creşte. Un documentar TV mai vechi susţinea că părul creţ este, în fond, o anomalie genetică. Părul lung, ondulat are o tendinţă naturală de a se încurca, din pricina uscăciunii la care este supus tocmai prin forma firelor, care îngreuiază dispersia grăsimii produsă de către scalp. Şi oricine care posedă o podoabă capilară ondulată recunoaşte uşurinţa cu care aceasta se va încreţi într-una din zilele ploioase ori ceţoase.

Dacă aceşti factori se îmbină cu o uscăciune şi fragilitate datorată utilizării îndelungate, intensive a produselor de igienă şi aşa-zisă îngrijire pentru păr, rezultă o imagine nu prea apetisantă: un păr uscat, casant, cu un aspect neglijent, ca scăpat din hăţuri :) Olivia, o prietenă răbdătoare şi încântată de produsele Naen-Soap mi-a cerut să-i ofer o alternativă naturală la balsamurile de tip leave-in, pentru remedierea aspectului părului ei lung şi ondulat natural. Ceva ce poate fi folosit şi după duş/baie, comod şi rapid de aplicat. Dacă ne îngrijim pielea, tenul, părul în mod natural, dacă renunţăm la cosmeticele din magazine, care conţin substanţe de multe ori dăunătoare scalpului (SLS, silicon…), musai să apelăm şi-n cazul acestor produse specifice la idei mai la-ndemână, sănătoase şi, de preferat, necostisitoare.

Nu e prima oară când mă exprim cu încântare despre uleiul de Jojoba, o ceară după cum ştiţi deja, cu utilizări multiple şi beneficii evidente din prima încercare. Cea mai şi cea mai lesne soluţie pentru problema de mai sus este mângâierea părului proaspăt spălat şi încă umed cu un strop de ulei vegetal de calitate. De preferat un ulei uşor, nongras, încălzit puţintel pentru a fi mai uşor absorbit de către firele de păr. Dar procedura asta ia timp şi trebuie sincronizată cu spălarea părului. Şi nu are multe în comun cu ideea comodă de balsam leave-in. Adică lăsat acolo să. Să protejeze inclusiv împotriva agresiunii plăcii pentru întins sau ondulat firele de păr!

Urmând modelul cremelor cu conţinut apos (care sunt mai uşor absorbite de către piele decât unturile şi uleiurile pure), sau a demachiantelor bifazice (două părţi apă de plante – ori apă minerală, o parte uleiuri), următorul pas ar fi, normal, conceperea unui amestec potrivit pentru hidratarea părului şi, amănunt important, menţinerea acestei hidratări. Aşadar, propunerea mea: 2 părţi apă minerală plată, o parte ulei de jojoba. Alternativă la apa pură, hidrolatele de rozmarin (anti-mătreaţă, scalp gras), lavandă, salvie. După gust, de fapt miros: câteva picături ulei esenţial de lavandă, portocale, santal sau orice altceva vă pohteşte inimioara ♥

Toate acestea, amestecate într-un recipient cu pulverizator. Recuperat şi curăţat (da, reciclat), sau cumpărat în acest scop. Shake, shake apoi fizz fizz :) Pieptănat uşor pentru dispersie et voila, păr frumos şi sănătos. După câteva încercări veţi stabili şi cantitatea potrivită – prea mult poate însemna un păr încărcat, uleios. Avantajul e clar: uşurinţa aplicării şi alte ajustări între două spălări. Ceara lichidă va îmbrăca părul într-o strălucire superbă, îl va proteja între spălări şi cu puţin talent şi rădare poate defini buclele, acolo unde e cazul. Nu la mine…

Cu ce puteţi înlocui uleiul de jojoba: – ulei de macadamia, pentru păr vopsit, tern, mixt – ulei de Argan, pentru părul uscat, tern, casant, vopsit – ulei de avocado, pentru un plus de vigoare şi elasticitate aduse părului uscat – ulei de nucă de cocos, pentru păr mai strălucitor. Recomandat celor cu bucle afro sau normale :), cu vârfuri despicate şi păr uscat – ulei din germeni de grâu, perfect pentru părul deosebit de uscat şi fragil – uleiul din sâmburi de migdale, un plus de elasticitate, vigoare, strălucire aduse părului buclat, afro sau doar dezordonat din fire :) În amestecul ales se poate strecura şi o lingură, două de gel de aloe vera. Se poate folosi şi ca atare, ca un gel de styling, fără a-l combina cu uleiuri şi apă filtrată. Posibilităţile sunt nelimitate, puteţi face o combinaţie din toate cele de mai sus: ulei (sau uleiuri!), gelul de aloe, apa minerală şi uleiuri esenţiale. Dacă nici asta nu vă mulţumeşte, puteţi plusa cu câteva picături de glicerină vegetală (umectant excelent), părul uscat vă va mulţumi, ca să citesc sloganuri celebre :)

Foto: Alina Andrei

Surse: foto 1 Jamie Beck (click pe fotografia din header pentru devoalare!), foto 2 Alina Andrei