Ce-am mai făcut în ultima vreme.
Hmm, să vedem. Bifat un concediu care s-a disipat ca fumul unei lumânări, reîntors la, să zic aşa, rutina mea: muncă pînă la 1 noaptea, studiu personal pentru dezvoltare şi mai personală, formulări de noi produse Naen-Soap (curând vor fi anunţate), organizarea spaţiului (neverending story), lectura unor cărţi minunate şi vizionarea unor filme cumva interesante, peste toate tronând o migrenă care anunţă schimbarea de sezon, de stil de viaţă (am zis de concediu? a trecut, pa!).

În plimbările mele virtuale s-a-ntâmplat să întîlnesc o unealtă simpatică şi foarte utilă. Creată de minţile sclipitoare de la Google, integrată în motorul de căutare, te ajută să descoperi unde, în Reţeaua asta colosală, sunt duplicate ale unor imagini. Fie că îţi aparţin (şi e firesc să-şi pese unde mai sunt ele afişate, eventual cu ce alte modificări), sau vrei să afli o sursă mai de la sursă a unor fotografii reprezentând un anumit subiect.

Presupunând că imaginea respectivă a văzut vreodată lumina netului, adică a fost inclusă într-o galerie online cu acces public, ori pe o pagină de site sau blog şi etichetată cât de cât, G. îi va va de urmă. Ce este interesant este faptul că poţi personaliza căutarea, să laşi adică deoparte cuvintele cheie şi să apelezi la imaginea în sine! Butonul magic:

Fie că înscrii adresa unei poze (URL) sau o încarci de pe propriul computer, Google va accesa un anume algoritm pentru afişarea imaginilor identice sau similare (!) acesteia. Dacă nu mă înşel, se iau în calcul culorile, contrastul între acestea, formele geometrice recunoscute, amplasarea elementelor în cadru, tipare…
Fascinant, aşa-i?! Acum ajung la miezul poveştii.

Într-o seară m-am jucat cu unealta asta, curioasă unde mă va duce. Ce alte site-uri îmi folosesc fotografiile de produse (nu s-a-ntâmplat încă), sau ce surprize îmi va aduce căutarea.
De pildă, poza reprezentând săpunurile Naen-Soap cu calendula a adus, după o căutare, alături de alte imagini şi pe cea alăturată.

Pictura a fost realizată de un pictor rus ce a trăit între anii 1870-1958. Fără prea multe detalii despre autor, doar cu aceste numere în faţă, l-am abordat pe “Dr. Know“. În prima fază, Gugli almighty, pus pe glume, îmi oferă pe tavă un celebru anonim, pictor maghiar perioadă de trai şi pictat, ce ne-a lăsat drept moştenire “Peisaj cu vaci”… Numele pictorului rus este Fedot V. Sychkov, ori Fedota Sychkov Vasilyevich, iar pictura la care mă refer, intitulată atât de simplu „Copii” (Дети – se pronunţă Det’i) poate fi admirată aici.
Dacă aveţi răbdare, vă recomand şi alte lucrări ale aceluiaşi artist. Scene simple, rustice, exclusiv idilice, înfăţişând îndeosebi copii, rareori adulţi ce par a fi stingheri în cadrul respectiv. De altfel, aceştia sunt poziţionaţi discret, spre margini, ori excepţional în centru, ca amorsă pentru adevăratul subiect al picturii, copilul.
Şi dacă aveţi o clipă, lăsaţi-mi într-un comentariu titlul picturii care v-a impresionat cel mai mult, poate şi motivul pentru care simţiţi că v-a atins cumva sufleţelul. Picturile lui sunt estimate la zeci de mii de dolari şi, ca orice lucrare de artă valoroasă, se regăsesc în colecţiile particulare. Internetul cu galeriile sale virtuale sunt muzeele celor săraci: în bani, în timp, în mijloace de deplasare.
Ok, ajunge cu arta asta.

Alte colaje, iar tot ce m-a interesat aici a fost efectul estetic, nu semnificaţia pozei-pereche.

Lavandă fină
(sursa fotografiei din dreapta ->  matthewwills.com)

Lime & Lemon
(sursa fotografiei din dreapta -> tour.tpc.gov.tw)

Bombă de baie cu frezii
(sursa foto din dreapta -> lastoneeating.wordpress.com)

Sweet Pink lipbalm
(sursa foto din dreapta -> mythoughtsbysonia.blogspot.com)

Mentă şi argilă albastră
(sursa foto din dreapta -> sciencetrio.wordpress.com)

Coco Kiss lipbalm
(sursa foto din dreapta -> www.sonamstudios.com)

În încheiere, câteva scurte cuvinte: nu vreau să epatez cu cunoştinţele mele (chiar, cine poate?!), nici cu copilăreasca observaţie “ce mare-i netu’…”. A fost doar un exerciţiu de relaxare, o joacă nevinovată şi o continuă mirare personală. Care e aceea, v-o pot spune doar în particular :)

Şi un bonus, site-ul unei fotografe pe nume Alexandra Klevenz, descoperit în vînătoarea de asemănări.