Continui să vă povestesc despre ingredientele folosite în manufacturarea săpunurilor naturale Naen-Soap. Astăzi, fabulosul unt de Shea!

În ultimii ani am întâlnit tot mai des menţionarea untului de Shea, ca element oarecum de lux în cosmetice – nu atât datorită preţului, cât mai degrabă calităţilor sale. Cu cât mai mare procentul de unt, cu atât mai bine, astfel că poate fi folosit şi ca atare, aplicat direct pe piele (ori păr), masat, cu efecte remarcabile în scurt timp.
Untul de Shea, numit şi unt de Karité, este extras printr-un procedeu mecanic din seminţele arborelui de Shea. Aceştia cresc în zone din vestul Africii: Burkina Faso, Nigeria, Camerun, Senegal, Mali.

Utilizările acestui unt sunt atât de numeroase, oricine putând beneficia de calităţile sale, varianta nerafinată fiind cea preferată, datorită păstrării tuturor proprietăţilor sale.
Varianta rafinată este albită cu diferite substanţe pentru a-i da un aspect alb şi un miros plăcut, în stare nerafinată acesta fiind de o culoare crem-fildeş, cu un miros destul de puternic şi neobişnuit. Nu trebuie să ne îngrijoreze aceste detalii, să vedem mai jos de ce merită să trecem peste mirosul specific şi textura sa uşor granulată, unsuroasă.

unt si nuci de Shea

Aplicat direct pe piele şi păr, masat uşor până la dizolvare, ajută la hidratare, ameliorarea iritaţiilor, eczemelor, psoriazisului, înmoaie minunat pielea şi îi oferă o elasticitate, o strălucire excelentă, un aspect satinat.
Femeile însărcinate se pot îngriji pe toată durata acestei perioade, aplicând untul pe porţiunile de piele mai solicitate, reducând vergeturile, până la dispariţia completă a acestora. Totul ţine de consecvenţă, ca în cazul oricărui tratament natural.

Şi pielea copiilor va fi protejată, ferită de iritaţii, uscăciune prin aplicarea unui strat subţire de unt de Shea. Cu siguranţă e de preferat să folosim un produs natural, nerafinat, în locul cremelor sintetice, parfumate plăcut (pentru mămicile credule, dresate de industria advertisingului), creme pline de chimicale ce penetrează pielea fină a bebeluşilor.

Poate fi aplicat direct pe piele, în zonele care cer o atenţie specială, ori direct în apa de baie, după o dizolvare parţială în palmă, la temperatura corpului. De trucul acesta putem beneficia toţi, chiar de suntem ceva mai copţi :)

Pielea crăpată, matură, ridată va fi cea asupra căreia vor fi evidente schimbările în bine. Iar celor care folosesc lama de ras, le pot recomanda acest unt pentru calmarea pielii şi prevenirea iritaţiei ce apare în mod normal după ras ori epilat.

Părul va fi masat cu acest unt la vârfuri, ori pe întreaga sa lungime, înainte ori după spălare, în funcţie de gradul de uscăciune, de efectul dorit şi răbdarea persoanei care va folosi acest produs. Nu trebuie să ne limităm la aceste utilizări, pe timpul iernii acest unt poate deveni un balsam de buze perfect, cu efect de strălucire şi protecţie. Coatele, călcâiele, cuticulele, orice porţiune a pielii expusă frigului va fi preţ de câteva ore asigurată sub un strat fin şi emolient.

Untul de Shea introdus recent în prepararea săpunurilor naturale este nerafinat prin procedee mecanice ori chimice, ca atare păstrează toate proprietăţile sale care-l fac apreciat şi căutat. Adăugat în săpunuri le conferă o spumă bogată, cremoasă şi o hidratare a pielii, lăsând-o cu o senzaţie de bine. Produsul în care se regăseşte o cantitate semnificativă din acest unt vegetal minunt este Baby Soap – Naen, săpun de o cremozitate şi delicateţe remarcabile. Vor urma şi altele, cu alte arome şi ingrediente, naturale şi benefice pielii şi celorlalte simţuri :)

Surse: foto1 (akwaaba08.blogspot.com), foto 2 (sheabutterafrica.blogspot.com)