Un săpun natural cu efect uşor exfoliant este cel cu muşeţel, reeditat pentru a-l îmbogăţi cu şi mai multe uleiuri vegetale valoroase.

Prezent în săpunul Muşeţel lecuitor atât sub formă de infuzie, ulei de îngrijire, dar şi planta ca atare, muşeţelul va răsfăţa pielea de 3 ori. Efectul de exfoliere este blând, florile de muşeţel adăugate sunt măcinate şi distribuite în toată masa săpunului.

Săpunul este potrivit atât pentru baia copiilor, cât şi pentru igiena şi masajul blînd al celor mari.

Probabil această versiune de săpun este printre preferatele mele, datorită mirosului subtil, amar-drag, inconfundabil. Dar şi dragostei pe care-o port plăntuţei, legată strâns de amintiri frumoase din copilăria mea animată de prezenţa bunicului din partea tatei. Buni era specialist în medicina naturistă (al[turi de alte specializări, fiindcă era un autodidact ce studia zilnic!), avea numeroase cărţi ilustrate despre plantele medicinale şi o rîvnă neostoită de a culege şi usca la umbră frunze şi flori despre care nu ştiam nimic pe atunci :)
Şi încă mai am cărţile sale…

Muşeţelul, sau romaniţa ca denumire alternativă, nu mai are nevoie de multe prezentări.
Planta este uşor de întâlnit în zonele de şes, iar inflorescenţele cu un parfum deosebit de plăcut seamănă cu nişte mini-margarete, alte flori de câmp iubite de mulţi :)

Mirosul muşeţelului este apreciat pentru calităţile sale de relaxare, alungare a migrenelor, binedispunere. Ceaiul de muşeţel consumat intern va calma dureri reumatismale, colici, dureri menstruale, cefalee, dureri de dinţi dar şi insomnii. Aplicată extern, infuzia va accentua cicatrizarea pielii prin accentuarea epitelizării, va calma inflamaţiile, va potoli acneea, pruritul.

Aproape orice problemă a pielii poate fi ameliorată prin folosirea ceaiului de muşeţel, datorită proprietăţilor sale emoliente, antiseptice, cicatrizante. Consultaţi neapărat şi medicul dermatolog în vederea completării tratamentelor cu această alternativă naturală.

Personal nu recomand infuzia de muşeţel pentru tratarea conjunctivitelor, deşi acesta este un tratament naturist des recomandat. Conjunctiva este un ţesut deosebit de delicat, iar prezenţa particulelor acestei plante poate agrava problema ochilor.

Tenurile ridate, înroşite sau iritate beneficiază şi ele de băile de aburi cu flori de muşeţel. Procedura este simplă, cu siguranţă vă este cunoscută: cu capul acoperit cu un prosop, vă expuneţi faţa aburilor emanaţi de apa în care a fiert pentru un minut un pumn de flori de muşeţel. La final, tamaponaţi faţa uşor cu un prosop curat.

Şi părul poate beneficia de această plantă miraculoasă: spălarea sa cu această infizie îi va întări rădăcinile, părul va căpăta un luciu frumos, dar se va şi decolora niţel. Blondele se pot bucura de acest lucru :)

Puteţi studia şi voi mai multe despre utilizările aceste plante. Aici am atins foarte puţin câteva din aplicaţiile sale, intenţia mea era să explic şi de ce am ales să folosesc muşeţelul şi în prepararea săpunurilor de casă.

Sursa foto 2: flickr.com/photos/67832671@N00

“Muşeţel Lecuitor“: săpun natural handmade, calmant şi hrănitor (foto: 2010)fotografia veche, sigla veche