Jojoba (ho-hóba) este o altă minune a naturii. Planta creşte în zonele deşertice din Mexico şi California, uleiul extras din seminţele acesteia fiind mai degrabă o ceară lichidă. Grăsimea aceasta este foarte similară cu sebumul produs de pielea umană, ca atare este deseori utilizată în cosmetică pe post de element emolient, hrănitor.

Uleiul acesta este repede absorbit de către piele, iar calitatea sa hipo-alergenică îl face ideal pentru îngrijirea pielii, a celei sensibile carevasăzică. Şi asta fără a lăsa la suprafaţa ei un strat uleios.

Este recomandat cu căldură a fi utilizat ca ulei de masaj, ulei de îngrijire pentru ten, corp, chiar şi păr. E minunat pentru pielea matură şi ridată. Ba chiar şi pentru pielea bebeluşilor, fiind blând şi perfect natural, spre deosebire de uleiurile pentru bebeluşi oferite cu insistenţă în magazine şi în spoturile TV (care în realitate sunt uleiuri minerale, petrolatum, lanolină, chestii împodobite cu parabeni, o bombă de nesănătate, pori blocaţi şi pseudohormoni ce vor dezechilibra definitiv dezvoltarea puiului de om).

Revenind: uleiul de jojoba e recomandat şi pentru diminuarea vergeturilor, pentru înlăturarea machiajului de pe ten într-un mod natural, ocazie cu care ne putem şi hrăni pielea. Mai mult, îl putem folosi şi după o sesiune de bronzat natural, calmând pielea (hipo-alergenic, remember?).

O multitudine de produse cosmetice utilizează acest miraculos ulei, însă într-un procent infim, companiile în cauză nefiind obligate să menţioneze pe etichetă acest procent. Noi însă ne putem crea propriile creme naturale pentru ten sau loţiuni, balsamuri pentru buze, spume şi măşti pentru ten şi păr, combinând uleiul de jojoba cu alte uleiuri, unturi vegetale, şi-un strop de ulei esenţial (ori combinaţie de mai multe), pentru personalizarea olfactivă a propriei creaţii cosmetic-naturale.

Aplicat pe păr, acest ulei va penetra uşor scalpul, va calma pielea iritată, îngrăşată în mod excesiv, va uşura acest aspect reglând producţia de sebum, ba chiar va dizolva depunerile acestea la nivelul foliculilor firului de păr. O “baie” de ulei (pe care-o puteţi numi mască), ori un masaj ocazional va îmbunătăţi remarcabil aspectul părului, supleţea şi luciul natural.

Sursa foto: treehugger.com