Un alt element des întâlnit în manufacturarea de săpunuri este uleiul de cocos. Sau untul, acesta are un aspect mai solid, alb şi inodor şi este de preferat să fie păstrat la frigider. Temperatura de topire a untului este de 25 grade C, de unde şi recomandarea de mai sus.

Uleiul de cocos este extras din miezul nucii de cocos ajunsă la maturizare.
Este o grăsime des utilizată şi în bucătărie pentru creme, sotat, prăjit şi preparate de cofetărie. Gustul este unul delicat, fin. O dată ce-ţi înfigi dinţii într-o bucată de unt de cocos devii dependent, cu sinceritate mărturisesc :)
Este alegerea celor care au grijă şi de sănătatea lor, fiind o grăsime vegetală saturată, foarte stabilă la temperaturi înalte, cu efect de reglare a colesterolului. Asta nu înseamnă totuşi că vă îndemn la abuzuri, 830 kcal/ 100 gr nu-s de colo :)

Revenind la cosmetică, la tratamentele pielii şi a părului: folosit ca atare pe piele are un efect emolient excelent, iar absenţa unui miros pregnant, spre deosebire de alte uleiuri vegetale, este un punct în plus. Procedura este cea “clasică”: după baie, când pielea este încă umedă (nu udă), se aplică cantitatea dorită, se masează iar eventualul surplus se înlătură cu un prosop, prin tamponare. Efecte adverse nu vor exista, dimpotrivă, acest produs este folosit şi în ameliorarea şi vindecarea dermatitelor, eczemelor.

Pentru cei cu răbdare şi ambiţie, se poate aplica pe păr, lăsa câteva ore să acţioneze, apoi înlătura sub duş. Ajută creşterea sănătoasă a părului, îi oferă un luciu frumos, iar masarea periodică a scalpului cu ulei de cocos înlătură uscăciunea scalpului, înlătură mătreaţa şi oferă părului nutrienţii necesari.

Revenind: în crearea săpunurilor de casă, acest unt-ulei va oferi produsului final o albeaţă frumoasă, va grăbi întărirea bucăţii de săpun şi, folosit sub duş, acesta va forma o spumă bogată. Un dezavantaj ar fi, culmea, uşoara uscăciune a pielii care poate să apară atunci când este folosit la fabricare un procent prea mare de ulei de cocos.
Detaliu la care am mare atenţie când formulez propriile reţete de săpunuri :)

Sursa foto: delishix.com