Un alt ulei vegetal deosebit este uleiul din seminţe de susan.
Acesta este apreciat de către gurmanzi şi pasionaţi de trebăluit prin bucătărie datorită aspectului auriu şi gustului minunat, specific, de nucă.
Pentru preparatele prăjite (pane), legumele sotate dar, mai ales, bucătăria orientală, este un ingredient iubit şi nelipsit.
Este însoţitorul perfect în salatele cu nuci şi vegetale cu gust fin, complimentându-le şi îmbogăţind experienţa :)

Uleiul de susan mai este util şi în cosmetică şi prepararea de săpunuri naturale. Proprietăţile sale îl fac foarte apreciat de către persoanele cu pielea afectată de psoriazis, reumatism sau artrită. Puternic emolient, va îngriji pielea uscată, ridată, deteriorată, mulţumită concentraţiei de vitamine, lecitină, aminoacizi esenţiali.

Ca orice ulei vegetal cu proprietăţi remarcabile, poate fi aplicat ca atare, după baie, pe pielea uşor umedă. Îl putem încorpora şi în loţiuni naturale, preparate în casă, în balsamuri şi uleiuri pentru masaj. Dar este excelent şi aplicat pe păr, sub forma unei măşti capilare.

Sursa foto: sesamegrowers.org