Migdalul, sau Prunus dulcis, este o specie de pom fructifer cultivat pentru calităţile sale deosebite, atât în gastronomie, produse de cofetărie, cât şi în cosmetică. Fructele sale, alungite, conţin un sâmbure tare şi uşor dulceag, cu o aromă specifică.

Speciile de migdali diferă în funcţie de scopul cultivării, de zona în care sunt crescuţi.
Sâmburii din care se extrage uleiul conţin din belşug vitamina E, vitamina D, minerale esenţiale ca magneziul şi calciul.

Uleiul de migdale dulci, foarte des întâlnit în produsele cosmetice, de igienă, dar şi folosit ca atare, este potrivit oricărui tip de piele. Are un efect emolient, ideal aşadar pentru pielea uscată, crăpată, ba vindecă şi pielea iritată, cu mâncărimi. Se absoarbe repede în piele, hrănind în profunzime, iar mirosul este discret.

De asemenea se foloseşte ca atare în vindecarea buzelor crăpate, în ameliorarea ridurilor şi a cearcănelor, dar şi ca tratament pentru păr şi scalp, sub formă de mască, înaintea spălării părului. Va aduce un plus de luciu părului, îl va regenera şi întări şi va calma scalpul.

Aroma sa calmează spiritul, iar consumul de ulei în salate ori alte preparate (de preferat ne-tratate termic!) va ajuta la reducerea colesterolului rău.

Sursa foto: www.lesliebeck.com

P.S. Cum era să nu scriu absolut nimic despre laptele de migdale?! Un produs vegan, laptele de migdale preparat în casă din migdale crude, raw, aduce un plus de îngrijire naturală pielii. Bogat în vitamine ca A, B2, E şi acizi graşi esenţiali, este apreciat în industria cosmetică pentru protecţia împotriva efectelor razelor solare, reglarea producţiei de sebum şi, implicit, ameliorarea acneei şi a uscăciunii pielii. L-am folosit ca bază în prepararea unui delicios, fin şi aromat săpun natural: Amygdalus!