O fi sau nu un trend îmbrăţişat de mulţi în zilele astea, dar propriile alergii şi, mai târziu, adoptarea pisicului m-au determinat să mă îndrept în mod firesc spre produsele sănătoase de curăţenie.
Casa, pielea, părul şi tacâmurile… Lista e mai lungă.
Cu doi ani în urmă, aflată la shopping de chimicale prin supermarket, îmi puneam în coş conştiincioasă gramada de “produse de curăţenie”, convinsă ca mi-am făcut datoria de gospodină. Şi tot aşa, conştiincioasă şi zeloasă, frecam de zor cada şi alte cele cu chestiile care promiteau marea cu sarea. Şi curăţau, nene, curăţau emailul de pe cadă…

Nah, timpul a trecut, mintiuca s-a mai copt, cada are acum un aspect mai vintage, aşa…:) uşor mai poroasă, dar chestiunea e ireversibilă.

Şi-am ajuns la stilul minmal(ist) dorit: un minimum de produse, atât de curăţat, cât şi de îngrijire personală. Am rezolvat în mare parte şi problema reală a ambalajelor: cele n flacoane şi cutii sunt istorie, cel puţin în casa mea.
Din păcate reciclarea plasticului înca e o utopie în România noastră. Dacă treceţi pe lângă acele tomberoane tricolore, cu destinaţii diferite dar precise (plastic, sticlă şi hârtie) remarcaţi cum refulează ele cu eleganţă, nu doar plasticele cuminte îndesate-n ele, dar şi ceva gunoi menajer, plăcut aromat în perioada estivală.
Pesemne încă un proiect făcut de ochii UE, bifat în dulcele stil românesc “las’ că-i bine şi aşa”.

Încă mă sperie cantitatea de gunoi produsă săptămânal. La flacoane am cam renunţat, despre “leftovers” nu este vorba,… dar de unde se generează tot gunoiul ăla?!
Problema e în studiu.

Ţin minte un caz aparte, o familie ce ajunsese la performanţa de a acumula într-un an (!) echivalentul unui mic tomberon de gunoaie. Desigur, nu erau români, la noi n-am auzit de asemenea iniţiative, ambiţii de lungă durată. Şi dacă voi auzi, vor fi ambiţioşi ce se vor inspirat “de-afară”. Bun şi aşa.
Articole ca acesta s-au mai scris în presă. Pare greu de crezut şi ceva mai greu de susţinut în timp. E bine totuşi să ştim că se poate, cu un strop de bunăvoinţă şi conştiinţă. Ştiu ca nu e atât de simplu şi că ceva atât de radical poate întâmpina multe piedici.

Îmi promit mie că în această săptamână voi experimenta reducerea cantităţii de gunoi. Haideţi, zâmbiţi. Ba da, am lucruri mai bune de făcut. Dar şi ăsta poate fi unul dintre ele.